amerikanskt godis

Det råder ingen tvekan om att amerikanarna älskar godis. Man ger bort godis på Valentindagen, får det i påskharen, frågar, med låtsat hot, efter det vid Halloween och får av tomten en julsocka full av godis på juldagsmorgonen. Amerikanarna äter godis på bio, hemma och när de kör bil. Till och med att man utsett en månad, juni, till nationell godismånad.

 

Men vi som inte befinner oss i  USA och vill äta American Candy, hur gör vi? Ja det vanligaste och mest kända sorterna finns att få tag på i de flesta välsorterade matvarubutiker, kiosker och så vidare. I en del städer har det även startats upp butiker som specialiserat sig på

just American Candy, men de finns inte överallt och även om det finns en sådan butik kanske det blir en bit att ta sig dit och oftast har de ett begränsat sortiment trots allt, men misströsta inte, det finns ytterligare ett alternativ och det är att handla sitt American Candy via nätet, enkelt och smidigt på alla vis. Du sitter hemma i lugn och ro och tittar igenom vad du vill beställa hem, fyller i vart det skall skickas och betalar, sedan är det klart. Kan det bli enklare? Dessutomär det billigare än att gå till en butik. Det här är ju även ett mycket smidigt sätt om du vill bjuda någon annan på American Candy, till exempel till födelsedagen, studentfirandet, någon annan festlighet, eller bara för att visa att du tycker om personen.

 

Vi har testat de olika internetleverantörerna som har Amerikan Candy i sortimentet och hittat de två bästa vad det gäller pris, utbud, leveranstid och lättanvända webbsidor. Dessa är, Partykungen och CDON. Partykungen är specialiserade på partyprodukter så här hittar du även allt annat du kan behöva för en lyckad fest oavsett vilken typ av fest det handlar om.

 

I Partykungens utbud av American Candy hittar du till exempel Beanboozled Jelly Beans, som är speciellt på två sätt och garanterat kommer att höja stämningen på ditt party och göra att det pratas om länge. Beanboozled Jelly Beans är ett roulettspel och godis på samma gång, spelet är enkelt, bara att snurra på rouletthjulet. Den som spelat tar ett godis av den färg som pilen visar och det är nu man skall vara beredd med kameran, för hälften av godiset är jättegott medan den andra hälften är superäckligt! Skratten när man ser minen på den som fått fel godis kommer att eka länge. När första personen är klar skickar man rouletthjulet vidare till nästa. Vad kommer den personen att få? Jättegott eller super äckligt? Slumpen avgör, eller som Partykungen själva skriver, rysk roulette kan inte bli roligare än så här. Beanboozled Jelly Beans finns i två olika förpackningsstorlekar.

 

I Partykungens sortiment finner du även till exempel Reese’s Peanut Butter Cups, ett av amerikas populäraste godis, Snickers Peanut Butter som är en variant av vanlig Snickers bestående av karamell och nougat täckt av mjölkchoklad med jordnötssmör, Snickers Peanut Butter som är en variant av vanlig Snickers bestående av karamell och nougat täckt av mjölkchoklad med jordnötssmör, kanongod! Här hittar du även Hostess Twinkies Banana Split som är Twinkies fyllda med banankräm och lite jordgubbssylt med ett lager av choklad runtom, samt mycket mycket mer. Partykungens American Candy-produkter har bra information om smak och innehåll och är lättnavigerad då alla produkter finns på en sida. Sugen på att testa? Gå då till https://www.partykungen.se/amerikanskt-godis/.

 

CDON säger sig vara nordens största varuhus och tittar man på deras utbud är man beredd att hålla med  om att det kan vara så och är man nordens största varuhus skall man naturligtvis ha American Candy i sortimentet och det har CDON. Här finner du inte mindre än 10 sidor med American Candy. Hos CDON hittar du till exempel M&Ms Peanut i enkilosförpackning,

Jelly Belly även denna produkt i enkilosförpackning och med 50 olika sorter i förpackningen.

Reeses Peanut Butter Giant Bar. På CDO kan du även inhandla de något udda och till namn och utseende gränsande smaklösa men mycket goda Edible Anus Chocolate. Det är faktiskt tre bitar exklusive belgisk chocklad i lyxförpackning. En bra present till rätt person. Här finner du även Project 7 Gourmet Gum – Coconut Lime. Ett tuggummi som vunnit, det i Sverige kanske inte så kända, men i USA mycket välkända och ärofyllda priset Gum of the Year Award. Välkända 3 Musketeers, en mjölkchockladsbar med tre olika smaker och oändligt mycket mera. Vill du själv ut och botanisera bland CDONs godissidor  går du till http://cdon.se/livsmedel/amerikanskt-godis/

 

CDON har enligt, vårt omdöme ett av de största utbuden, kanske det största, av American Candy som finns att tillgå i Sverige i dag, Medan Partykungen har ett något mindre utbud, men en mycket trevligare, informativare och mer tilltalande webbsida.

 

Vi bjuder avslutningsvis på ett annat slags godis, lite roliga och udda fakta om American Candy, låt dig väl smaka.

 

– Mannen som kom upp med idén till cotton candy, William James Morrison, var tandläkare. –Three musketeers candy bars kallas så för att varje bar från början var uppdelad i tre delar, var och en med olika smak, vanilj, smultron och choklad. Precis samma smaker som den fortfarande har.

– Snickers, en av dagens populäraste candybars fick sitt namn efter en häst.

– Amerikanarna äter som sagt mängder av godis, men ligger ändå långt efter tyskarna som äter två gånger så mycket.

– Godismärket M&M har fått sitt namn efter godiskreatörerna  Forest Mars Senior och  Bruce Murrie.

– Vanligaste färgen på amerikanska tuggummin är skär och det i sin tur beror på att när tuggummi började tillverkas var det enda livsmedelfärgen som fanns att tillgå.

– Under andra världskriget fick amerikanska soldater Tootsie Rolls i sina matransoner för att de hade lång hållbarhet och klarade olika vädersituationer.

– Påsken är en av de stora amerikanska godishelgerna och inför varje påsk tillverkar godisföretagen mer än 90 miljoner påskharar och mer än16 biljoner Jelly Beans.

– För att ha ett tillräckligt stort förråd av Marshmallows chicks och bunnies till påsken tillverkar godisfabrikerna 5 miljoner stycken, per dag, året runt!

– I stort sett alla börjar med att äta upp öronen först på sina chokladpåskharar.

– Bland amerikanska barn är Red Jelly beans godisfavoriten framför alla andra.

– Halloween är den amerikanska helg som är mest förknippad med godis, men det äts mer godis under julen.

– Halloween var från början en fest för att fira höstskörden.

– om man tittar på det omvända, svenskt godis i USA så blir det ofta problem med importen, därför att man i svenskt godis oftast använder naturligt färgämne och det är inte godkänt av FDA. Till exempel är det svenska godiset kombibilar godkänt i USA, men inte samma tillverkares  godis originalbilar.

– Gott och blandat räknas som godis i Sverige, men som fruktsnacks i USA.