Amerikanskt godis och dess historia

Godis är något som människor har varit förtjusta i länge. Arkeologer har funnit hieroglyfer som påvisar att man åt sockergodis i Egypten för mer än 3000 år sedan. I romarriket satte man högt värde på dem som kunde tillverka godis och speciella kök inreddes för godistillverkare. Ett sådant kök upptäckte man vid utgrävningar i Pompeji. På den här tiden visste man i Europa inte hur man skulle utvinna socker. Därför blandades olika frukter, med örter och kryddor.

 

under 1300-talet fanns det en låg import av socker till Europa.  Sockret användes främst av apotekare som tillverkade godis till ett mycket högt pris, som endast de rikaste hade råd med. En vändning kom när venetianarna på allvar började importera socker från Arabien på 1400-talet. Nästa stora omvälvning för Europas del kom 1502 då Christopher Columbus när han återvände från sin fjärde resa till Amerika hade med sig choklad. Själv lär Columbus inte varit speciellt förtjust i den bittersöta smaken, men det spanska kungahuset blev fascinerade av choklad och förtjusningen i chocklad bara ökar.

 

Om vi tittar på det amerikanska godisets utveckling får vi hoppa ett par 100 år framåt, till exempel till 1814 då John  Curtis började sälja de första tuggummina under namnet The State of Main Spruce Gum. Tuggumi kom under en lång period att stå som en symbol för amerikansk stil. Om vi tittar på några av de viktigaste händelserna inom amerikansk godistillverkning får vi följande fortsättning på kronologin.

 

1868 började Richard och George Cadbury att sälja Valentine’s Day box of chokolate, en tradition som håller i sig än i dag.

 

1881 börjar Reed’s Candy Company att tillverka vad som senare kom att och än i dag kallas Reed’s Rolls.

 

1893 introducerar William Wrigley Jr Juicy Fruit Chewing Gum och Wrigley’s Spearmint Chewing Gum.

 

1896 introducerar Leo Hirchfield från New York TootsieRols, namngivna efter hans dotters smeknamn. Tootsie Rolls är fortfarande ett av amerikas mest populära godis.

 

1902 introducerar New England Confectionery Company, NECCO, Conversation Hearts, som fortfarande är en given del av godiset för Valentine’s Day.

 

1906 började Hershey’s Milk Chocolate Kisses att säljas, inslagna i silverfolie. I en stad i Pennsylvania vid namn Derry Church, blev befolkningen så förtjust i godiset att man ändrade stadens namn till Hershey.

 

1908 börjar Theodor Tobler och hans kusin Emil Baumann att tillverka en chokladkaka med schweizisk mjölchoklad, honung och nougat. De kallade sin chokladkaka Toblerone.

 

1925 Herrshey’s som sedan starten varit innovativa och kommit ut med mycket godis som slagit väl ut börjar tillverka världens första chokladkaka med jordnötter, kallad Mr Goodbar, även denna en succe.

 

1928 startar admiral  Richard Byrd sin legendariska expedition till Antarktis. Med sig på resan har han 2,5 ton NECCO Wafers.

 

1928 var också viktigt på ett annat sätt. Då börjar Reese’s Peanut Butter Cups att säljas. DEn är fortfarande en av de bäst säljande godiskakorna.

 

1930 Börjar M & M Mars sälja Snickers. Godiset döptes efter familjens älskade häst.

 

1939 öppnar Blommer Chocolate Company nordamerikas största chockladfabrik i Chicago.

 

1940 börjar Hersheys producera en chokladkaka avsedd för soldater och överlevnadsbruk. Den har hög kalorihalt och hög smälttemperatur. Den kallas D-bar och är inslagen i vaxpapper för att den skaall motstå gifter och ta längre tid att äta. Smaken är bittersöt.

 

1942 – 1945 Kvinnliga arbetare på Whitman’s Candy Company börjar lägga i små handskrivna lappar till soldaterna i Whitmans chokladblandningar, för att hålla krigsmoralen uppe. Några av de här lapparna ledde till livslång vänskap och en del till äktenskap.

 

1958 introduceras de första godishalsbanden.

 

1968 börja det första sura godiset, Zotz att säljas.

 

1969 Den surrealistiska och välkände konstnären Salvador Dali designar omslagspapperet till Chupa Chup Lollipops.

 

1973 Hershey’s öppnar den första godisrelaterade temaparken under namnet Hershey’s Chocolate World. Samma ¨r blir man den första godistillverkaren som har en innehållsdeklaration på sitt godis.

 

1974 börjar Chuckles Jelly Candy sponsra stuntmannen ”Evil Kneivel” vars specialitet var motorcykelhopp. Hans rekord var 14 Greyhoundbussar.

 

1980 Fram till nu har alla så kallade  gummi bears och gummi worms som sålts i USA, importerats från Europaä

 

1981 M&M’s, eller som NASA föredrar att kalla dem ”candy-coated chocolates”, tar en tur ut i rymden med rymdskytteln Columbia.

 

1990 Hershey’s sänder 144 000 värmebeständiga godiskakor till de amerikanska soldaterna i Gulfkriget. Receptet är det samma som användes till godiskakor för amerikanska soldater under andra världskriget.